Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Nieuws

Bouwbedrijven ongelukkig met elektronische aanwezigheidsregistratie
4 april 2014
 

Iedereen die actief is op een grotere werf moet vanaf 1 april vooraf elektronisch worden geregistreerd. Na een inforonde waarbij Bouwunie samen met de RSZ meer dan 500 bouwbedrijven informeerde over deze nieuwe verplichting, is de conclusie duidelijk: de bouwbedrijven zijn er echt niet blij mee.

 

Bouwonderneming Marc Ceelen wint Belgian Building Awards
27 maart 2014
 

Bouwonderneming Marc Ceelen uit Hamont heeft dit jaar de Belgian Building Awards van de Confederatie Bouw gewonnen voor haar doorgedreven en innovatieve inspanningen ter bevordering van energiezuinig bouwen. Zo gebruikt de firma sinds enkele jaren raamkaders van watervaste multiplex die in het metselwerk worden geplaatst en heeft ze een speciale dorpel uit hardschuim ontwikkeld om koudebruggen tegen te gaan. Binnenmuren stapelen zonder lijm ! Innovatie kent bij Marc Ceelen geen grenzen. Sinds enige tijd worden proeven uitgevoerd met Bram-stone blokken voor binnenmuren. “Het gaat om blokken van 60 cm lang, 15 cm breed en 20 cm hoog die zijn geperst uit puimsteen. Een natuurlijk materiaal dus. Elke blok is voorzien van vier...

 

Nieuwe vergunning belooft tijdswinst voor vastgoedsector
27 maart 2014
 

De goedkeuring van de zogenoemde omgevingsvergunning zit in de laatste rechte lijn. Projecten zullen dan geen twee procedures meer hoeven te doorlopen voor een milieu- en een bouwvergunning. Een oplossing voor het gedeeltelijk vernietigde decreet grond- en pandenbeleid wordt wellicht over de verkiezingen getild.

In de aanloop naar de verkiezingen maken belangen- en beroepsverenigingen graag een verlanglijstje op. Een klassieker in het lijstje van de vastgoedsector is de vraag naar meer rechtszekerheid. In een sector die bij uitstek op de lange termijn werkt, is dat geen overbodige luxe. “In onze sector neemt het productieproces van grondstof - de grond - naar afgewerkt product - bijvoorbeeld een appartementsblok - gemakkelijk zes à zeven jaar in beslag. Als de spelregels in die periode veranderen, kan dat een grote impact hebben op de rentabiliteit”, verklaart jurist en vastgoedexpert Filiep Loosveldt.

 

Lees het artikel
Lancering digitale bouwaanvraag
NAV-enquête toont breed draagvlak bij Vlaamse architecten
10 maart 2014
 

Op Batibouw stelden de Vlaamse ministers Philippe Muyters (Ruimtelijke Ordening) en Geert Bourgeois (Bestuurszaken) de lancering van de digitale bouwaanvraag voor. Hierdoor zal het vanaf 1 juni, en in een eerste fase bij een beperkt aantal steden en gemeenten, niet langer nodig zijn om een veelvoud aan exemplaren van de bouwaanvraag op papier in te dienen. NAV, de Vlaamse Architectenorganisatie, is voorstander van deze administratieve vereenvoudiging....
 

 

 

Aantal afgestudeerden bacheloropleiding fors gestegen
10 februari 2014
 

Het aantal afgestudeerden in de driejarige professionele bacheloropleiding bouw is de voorbije vijf jaar zo goed als verdrievoudigd, van 80 naar bijna 240. Een kwart van die afgestudeerden studeert daarna nog verder, bijvoorbeeld tot ingenieur. Dat meldt de VRT-redactie.
 

 

 

De EPB-berekening van de bouwknopen
10 februari 2014

 

EPB… Deze drie letters afkomstig uit de Europese richtlijnen verwijzen, onder meer, naar de berekeningsmethodes om de energieprestaties van een nieuwbouw of gerenoveerd gebouw te kunnen bepalen. In beide gevallen wordt er een energiecertificaat opgesteld. Het verlies van de verschillende wanden is het uitgangspunt van de berekening, op basis van de waarde van de thermische weerstand van muur R (m²K/W) en van zijn omgekeerde, de coëfficiënt U (W/m²K).

 

 

2014 wordt een goed bouwjaar
9 februari 2014

 

De bouwsector zal in 2014 licht groeien met 0,5 procent. Dat blijkt uit de prognose die de Confederatie Bouw heeft voorgesteld.

 

Dat de woonbonus nog tot het einde van het jaar wordt behouden in zijn huidige vorm en de lage rentevoet, maken van 2014 het ideale jaar om te bouwen of te verbouwen, zegt Robert de Mûelenaere, de gedelegeerd bestuurder van de Confederatie Bouw.

 

De Mûelenaere waarschuwt wel dat het herstel broos is en dat er nood is aan goed beleid op het vlak van de fiscaliteit, het woonkrediet en de loonkost om de positieve tendens duurzaam te maken. (Belga)

 

 

 

Bouwbarometer in bouwsector zakt
09 januari 2014

 

In het vierde kwartaal van vorig jaar zakte de bouwbarometer nog dieper weg. Momenteel ligt de bouwbarometer op 96,3 en is daarmee opnieuw verder verwijderd van de gezonde grens van 100,0 waar pessimisten en optimisten elkaar in evenwicht houden. Het is al van het voorjaar van 2011 geleden dat de bouwbarometer nog positief kleurde. Dat schrijft de Bouwunie.

 

Stilaan raken de bouwondernemers moedeloos. De combinatie van de economische crisis, de grote concurrentie en sociale dumping zorgt ervoor dat de verkoopprijzen onrealistisch worden en de ondernemers verlies gaan lijden. Er komen te weinig opdrachten binnen, het geleverde werkt brengt te weinig op en de werkkrachten zijn te duur. De bouwbarometer blijft dan ook in het rood. In december 2013 zakt hij weg naar een score van 96,3, wat ruim onder de gezonde grens van 100,0 is....

....

....

....POSITIEF SIGNAAL KOMT VAN EuCoMat :

 

Bramstone: Het zijn zelfmodulerende stenen, men hoeft dus geen mortel te gebruiken. Het bouwen van muren wordt kinderspel, door de hoge maatvastheid van de stenen. Door de unieke vorm van de Bramstones is het plaatsen van schoor- en stelprofielen overbodig geworden. Ook het inslijpen van elekticiteit en waterleidingen is overbodig...

 

 

 

Nieuwbouwwoningen moeten energievriendelijker in 2014
07 januari 2014

 

Vanaf 1 januari mag je geen huis meer bouwen zonder systeem om zelf hernieuwbare energie op te wekken. Het kan daarbij gaan om bijvoorbeeld zonnepanelen, een zonneboiler of een warmtepomp.

De afgelopen jaren zijn de normen voor een nieuwbouwwoning gevoelig verstrengd. Die normen bleven beperkt tot isolatienormen, maar vanaf 1 januari komt daar actieve energieproductie bij. En het maximum van het E-peil, dat de energieprestatie van een woning meet, wordt vanaf 2014 verlaagd

naar E60

 

 

 

 

Premies voor renoveren van woning stijgen
17 december 2013
 

Er komt een hogere energiepremie voor wie tegelijk zijn muur isoleert en de ramen vervangt met hoogrendementsglas. Dat heeft de Vlaamse regering beslist.

Deze hogere premie moeten mensen ertoe aanzetten om volledige muurdelen in een keer te isoleren. Dat verlooft zowel de CO2-uitstoot als ook op de energiefactuur
Er bestaan vandaag al premies voor muurisolatie en premies voor het plaatsen van hoogrendementsglas. Maar in de praktijk blijft dat wie zijn muur isoleert daarna niet snel aan het vervangen van de ramen begint. Of omgekeerd. Nochtans brengt dit op en kunnen mensen heel wat energie besparen op die manier. Om het isoleren van volledige muurdelen en plaatsen van hoogrendementsglas te stimuleren, heeft de Vlaamse regering beslist een hogere premie te geven voor wie beide investeringen in één keer doet.

Concreet wordt de premie voor de vervanging van enkel glas opgetrokken tot 48 euro per vierkante meter (tot een maximum van 1680 euro). De premie voor de vervanging van dubbel glas stijgt tot 60 euro per vierkante meter (tot een maximum van 2100 euro). De middelen hiervoor komen uit het klimaatfonds. Uit datzelfde fonds haalt de regering nog eens 7,8 miljoen extra om sociale woningen sneller energiezuinig te maken. (Belga/LVR) © Thinkstock

 

 

 

 

Passiefstandaard voortaan makkelijker voor wie klein bouwt
27 november 2013
 

Vanaf januari 2014 veranderen de regels voor passief bouwen. Welke impact dat heeft op jouw project, hangt vooral af van de grootte van je woning en de kwaliteit van ventilatie en zonwering.

In een passiefhuis mag de jaarlijkse energievraag voor verwarming en koeling niet meer bedragen dan 15 kWh per m² vloeroppervlakte. Dat cijfer wordt vastgesteld met het PHPP (PassiefHuis ProjecteringsPakket, red.), dat ontwikkeld werd door het gezaghebbende Duitse Passivhaus Institut. Passiefhuis-Platform, dat passiefhuiscertificaten in Vlaanderen uitreikt, heeft nu samen met zijn Waalse evenknie Plate-forme Maison Passive een nieuwe set randvoorwaarden opgesteld voor bouwaanvragen vanaf 2014.

 

 

 

 

Wat is een bijna energie-neutrale woning ?
26 november 2013
 

Vanaf 2021 bouwen we allemaal BEN. Die afkorting staat voor Bijna-EnergieNeutraal.

 Maar wat betekent dat precies? En waarin verschilt een BEN-woning van bijvoorbeeld een passiefhuis? Of een lage-energiewoning? Wij maken je op enkele minuten helemaal wegwijs!

 

Het BEN-logo met daarlangs de kernwaardes.

 

 

 

 

Woonbonus tot eind 2014 onveranderd
21 november 2013
 

De woonbonus blijft in zijn huidige formule bestaan tot 1 januari 2015. Wat er op die datum staat te gebeuren, valt af te wachten.

 

Van federaal naar gewestelijk niveau

Vanaf 1 juli 2014 verhuist de bevoegdheid van de woonbonus van federaal niveau naar de gewesten. Het is dan niet langer een Belgische bevoegdheid, maar een zaak van Vlaanderen, Wallonië en Brussel apart.

 

 

 

 

EUCOMAT met BRAMSTONE op www.bouwenwonen.net
17 november 2013
 

 

Bramstone is een unieke bouwsteen waarvan het idee in de lage landen (België & Nederland) is ontstaan. Het zijn modulerende bouwstenen, waardoor het bouwen van een muur kinderspel wordt. Men begint met een vlakke basis, plaatst de eerste steen en men is onmiddellijk vertrokken. Gedaan met het spannen van draden en waterpassen! Ook tijdens regen en zelfs sneeuw kan er gewoon doorgewerkt worden met Bramstone. Tijdens de afwerking wordt het gemak van Bramstone helemaal duidelijk...

 

 

 

 

 

EUCOMAT op BEURS 'Duurzaam bouwen en renoveren'
ZONDAG 17 NOVEMBER (9u30 -18u00) - 't BAU-HUIS te Sint-Niklaas
02 november 2013
 

De beurs biedt een ruim aanbod van professionele en informatieve standen met focus op

  • lokale expertise

  • het duurzame aspect van bouwen en verbouwen

en besteedt extra aandacht aan

  • de nood van nieuwe woonnormen

  • opleiding

 

 

 

 

EUCOMAT met BRAMSTONE in magazine 'ik ga bouwen & renoveren'
01 november 2013
 

 

Toonaangevend magazine in de bouwsector 'Ik ga bouwen en renoveren' !

In de rubriek ACTUA verschijnt een leuk artikel over BRAMSTONE.

 

 

 

 

EUCOMAT met BRAMSTONE op aannemer.pmg.be
22 oktober 2013
Vrijdag 20 september 2013 stelde Bramstone in primeur te Wijnegem (Antwerpen) hun nieuwe revolutionaire bouwsteen Bramstone aan het grote publiek voor. Deze Belgische uitvinding werd uitgebreid toegelicht door middel van een presentatie, gevolgd door een live demonstratie. Zo konden alle aanwezigen een vergelijkende test bijwonen tussen de traditionele manier van bouwen met bakstenen en de revolutionaire manier van bouwen met Bramstone. Langs de ene zijde stond een ervaren metser die met behulp van de alom bekende manier een muur optrok met rode snelbouwsteen. Aan de andere zijde werd pas na de receptie begonnen aan een muur uit Bramstone.
 

 

 

 

Brussel mikt op 6.000 nieuwe woningen per jaar
30 september 2013
 

De Brusselse regering wil per jaar 6.000 nieuwe woningen realiseren tegen 2020. Daarmee wil het een antwoord bieden op de bevolkingsgroei.

 

Sociale inkomens

De overheid neemt 20 % van deze huizen voor zijn rekening. 60 % is voorbestemd voor sociale inkomens, de overige 40 voor de middelgrote inkomens. "We beschikken nog over vele terreinen waar we eigenaar van zijn", vertelde minister-president Rudi Vervoort aan Het Journaal. "Ik denk dan aan de zone rond het Josaphatpark, Schaarbeek Vorming of aan Delta. Bouwen en verbouwen zal dus zeker geen probleem zijn."

 

 

 

Vanaf 2014 investeren in hernieuwbare energie
of beter doen dan het E-peil ! 
11 september 2013
 

Vanaf 1 januari 2014 wordt de energieregelgeving weer aangescherpt. Vanaf dan moet elk nieuw woongebouw voorzien zijn van een hernieuwbaar energiesysteem óf 10 % onder het dan geldende E-peil duiken.

Wat is een 'nieuw woongebouw'?

Elke nieuwbouw uiteraard, maar de definitie is breder. Minister van Wonen en Energie Freya Van den Bossche: "Het gaat hier om elk nieuw op richten woongebouw waarvoor een melding of stedenbouwkundige vergunning nodig is. Deze eisen gaan dus niet op voor een kleine verbouwing, maar wel voor volledige renovaties: een woning strippen en herbouwen, bijvoorbeeld.”

 

 

 

Tien procent minder vraag naar woonhuizen
08 september 2013
 

John Romain van Immotheker ziet naast het psychologisch aspect van de crisis ook een verklaring in de strengere kredietregels van banken, vooral voor langlopende leningen. Ook nieuwbouw krijgt klappen. "Door de duurdere energienormen is bouwen en verbouwen al sinds 2012 te duur voor de modale Belg", zegt Romain in De Zondag.

Het einde van de woningbonus is in zicht 
05 september 2013
 

Over iets meer dan vier maanden loopt de woningbonus af. Op 1 januari 2014 zal de federale staat immers de mogelijkheid om financieel de aankoop van een eigen woning te ondersteunen doorgeven aan de Gewesten.

De belastingvermindering op de kapitaalterugbetalingen en op interesten tijdens de eerste tien jaar van de terugbetaling van de hypothecaire lening worden dus afgeschaft. Voor mensen van wie de hypothecaire lening lopende is of voor het einde van het jaar afloopt, is er geen probleem: de korting die op het moment van de ondertekening van de acte werd overeengekomen, wordt behouden. Maar welke varianten zullen de Gewesten voor de anderen voorstellen? Tot op heden is er nog geen informatie bekend. Ook al zijn de politieke berichten sussend, toch weten de consumenten nog niet wat er vanaf 1 januari op hun bord zal liggen. Gevolg: het zou goed kunnen dat er voor het einde van het jaar een rush komt op de hypothecaire leningen. Beter één vogel in de hand dan tien in de lucht. © Belga

Bouwopleidingen blijven succesvol
03 september 2013
 

Nu het nieuwe schooljaar in zicht is, raken de eerste gegevens bekend van nieuwe inschrijvingen. Ook dit jaar blijft het bouwonderwijs veel leerlingen aantrekken. Het vinden van een goede stielman is geen eenvoudige opdracht, dus we kunnen deze trend alleen maar toejuichen.

De vraag naar goede stielmannen en technisch geschoolde medewerkers blijft groot. Wie een bouwopleiding afrondt, kan onmiddellijk aan de slag in de bouwsector die diverse, toffe, uitdagende, nieuwe en goed betaalde jobs aanbiedt. Een korte rondvraag van Bouwunie bij enkele bouwscholen leert dat deze voor het nieuwe schooljaar 2013-2014 ongeveer evenveel leerlingen aantrekken als de vorige jaren.

Vooral de BSO-opleidingen (beroeps secundair onderwijs) houden gelijke tred. De TSO-richtingen (technisch secundair onderwijs) krijgen vaak te maken met foute perceptie, voor hen is het dus een grotere inspanning om leerlingen aan te trekken. Heel wat jongeren en hun ouders denken verkeerdelijk dat bouwopleidingen enkel beroepsopleidingen omvat. Maar de bouwsector heeft heel wat jobs in de aanbieding die ingevuld moeten worden door mensen met diverse opleidingsniveaus.

Een bouwopleiding biedt heel wat mooie toekomstperspectieven voor de leerlingen, zowel op het vlak van jobinvulling als verloning. Bouwwerknemers scoren opvallend beter in de Vlaamse werkbaarheidsmonitor van de Stichting Innovatie & Arbeid (SERV) die aangeeft of en in welke mate een job werkbaar is, d.i. voldoende leerkansen biedt, motiverend is, niet te veel stress oplevert en een evenwichtige werk-privé balans mogelijk maakt. Wie werkbaar werk heeft, heeft meer plezier in het werk, leert meer, blijft langer aan de slag en is minder vaak ziek.

Duurzaam bouwen blijkt een belangrijk hangijzer te zijn, blijkt uit de bevraging van De Bouwunie. Deze nieuwe manier van bouwen wordt nu volledig geïntegreerd in het lessenpakket. Een erg gunstige evolutie die de bouwopleidingen beter afstemt op de markt. Naast actuele opleidingsinhouden zijn ook stages erg belangrijk om de kloof tussen onderwijs en arbeidsmarkt te dichten. Stages zijn onontbeerlijk om de noodzakelijke praktijkervaring op te doen. (De Bouwunie / AB) 

"Wat hebben we aan duurzaam, als niemand het kan betalen?
03 september 2013
 

Bijna-energieneutraal in 2020. Een scherper E-peil vanaf 2014. Het gaat hard wat betreft energiezuinig bouwen. To Simons, directeur van het Centrum Duurzaam Bouwen, over de race naar een duurzame toekomst… en wat dat betekent voor jou als bouwheer. "Denk niet langer per individuele woning, maar op wijkniveau."

"Brussel: Elk budget heeft zijn limieten"

01 september 2013

 

Vanaf 2015 gaat de Brusselse nieuwbouw passief. Hoog tijd voor een babbel met minister van Energie Evelyne Huytebroeck. Over het bestaande woningbestand, het Brusselse premieverhaal en de nieuwe 'Energiehuizen'.

 

Een groot deel van het Brusselse woningbestand is flink gedateerd en scoort ook energetisch slecht. Hoe maak je daar een groene hoofdstad van?

"70 % van het Brusselse energieverbruik is inderdaad gelinkt aan de gebouwen. Om dat percentage terug te dringen werken we volgens het gekende principe van stimuleren, informeren en reglementeren."

NIEUWE BOUWNORM
26 augustus 2013

 

Risico op aardbeving grootst in Limburg, Luik en Bergen

 

Een Europese studie heeft drie risicozones op aardbevingen in ons land blootgelegd. De regio's rond

Luik en Bergen en het grensgebied tussen Belgisch en Nederlands Limburg zijn het meest kwetsbaar

 

E-peil naar E30 in 2021
31 juli 2013

 

Het pad naar bijna-energieneutrale woningen ligt vast. Voor 2021 is het E-peil vastgelegd op E30.

Vlaams Minister van Wonen Freya Van den Bossche heeft samen met de bouwsector het traject naar

bijna-energieneutrale woningen vastgelegd. De Vlaamse Confederatie Bouw VCB is blij dat er eindelijk

duidelijkheid is, maar hamert wel op de factor betaalbaarheid.

 

E50 vanaf 2016, E40 vanaf 2018 en via E35 in 2020 naar E30 in 2021.

Dat is het pad in E-peil naar de zogenaamde bijna-energieneutrale woning.

 

Woonbonus?

De Vlaamse Confederatie Bouw hoopt alvast dat "er geen grote reglementaire verrassingen meer uit de

bus komen. Deze verstrenging moet gepaard gaan met blijvend financiële ondersteuning van de bouw.

Zo moet de woonbonus bij de overdracht van de federale naar de regionale overheid ongewijzigd worden

ingezet voor de bevordering van nieuwbouw en renovatie." 

Eisen voor renovatie?

De VCB vraagt ook dat er energiebesparingseisen komen voor de renovatie van bestaande gebouwen.

 

BRAMSTONE UITEGETEST

31 juli 2013

 

BEKIJK HIER EEN TEST met BRAMSTONE.

 

Geert De Vlieger (een goalkeeper) bouwt een muur met BRAMSTONES 

 

versus

 

een ervaren metser op de conventionele manier. 

 

BRAMSTONES

31 juli 2013

 

 

 

EXCLUSIEF bij EuCoMat !

 

Nieuw ! De revolutionaire manier van bouwen, BRAMSTONES ! 

Snel, gemakkelijk, budgetvriendelijker, milieubewuster en een hoger rendement... 

BRAMSTONES is een unieke manier van bouwen. 

 

 

Onze nieuwe website

31 juli 2013

Schrijf u in op onze nieuwsbrief ! Blijf op de hoogte over de laatste nieuwtjes, ontwikkelingen, promo's en acties...