Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

Buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk buitenschrijnwerk

1/7
Waarom ISOVER

Saint-Gobain Isover is wereldmarktleider op gebied van isolatie met minerale wol. Deze positie werd bereikt door innovatieve ambitie en technische knowhow te koppelen aan respect voor het milieu en een toekomstgerichte, duurzame levensstijl.

Met Isover isolatie bent u verzekerd van de hoogste kwaliteit en de bestethermische en akoestische resultaten. Ook op het gebied van brandveiligheid, gebruiksvriendelijkheid en service maakt u met Isover de beste keuze. 

 

THERMISCH
Een kwaliteitsvolle thermische isolatie met Isover-producten laat u niet alleen toe om uw energiefactuur drastisch te reduceren en het milieu hierbij te beschermen. Ook uw wooncomfort gaat er sterk op vooruit, dankzij het aangename binnenklimaat dat met isolatie samengaat. Een goede thermische isolatie laat u ook toe om uw gebouw te laten beantwoorden aan de hedendaagse bouwnormen opgelegd door de overheid.

 

Energiebesparing
Hoe kunt u uw energiefactuur reduceren met isolatie? Het antwoord op deze vraag is heel eenvoudig. Met isolatie wordt warmte veel langer in uw huis vastgehouden. Zo hebt u minder energie nodig om uw huis de gewenste temperatuur te laten behouden. De regel hierbij is: hoe dikker de isolatie, hoe beter u beschermt bent tegen te warme of koude buitentemperaturen.

Optimaal wooncomfort
Geïsoleerde woningen hebben een behaaglijk binnenklimaat, omdat muren, vloeren en dak aangenaam warm aanvoelen. En in de zomer blijven woningen langer koel doordat de buitenwarmte langer wordt tegengehouden.

Geen vocht of schimmel meer
Door een woning goed te isoleren stijgt de binnentemperatuur van muren, daken en vloeren, waardoor vocht- en schimmelproblemen worden vermeden.

Positieve bijdrage tot het milieu
Door uw woning te isoleren, verbruikt u minder fossiele brandstoffen en wordt er minder CO2 uitgestoten.

 

 

AKOESTISCH
Er wordt te weinig over gesproken, maar isolatie met glaswol kan u ook beschermen tegen geluidsoverlast. Jammer genoeg worden geluidsproblemen in de bouw vaak aangepakt wanneer ze zich voordoen, m.a.w. wanneer het al te laat is. Isover ontwikkelt reeds jaren intelligente oplossingen om geluidsoverlast preventief, vanaf de ontwerpfase, in de kiem te smoren. Door zijn open en poreuze vezelstructuur is glaswolisolatie een ideale partner in de strijd tegen ongewenst geluid. Voeg hier zijn onovertroffen thermische capaciteiten aan toe en u beschikt met glaswolisolatie over één van de meest comfortverhogende producten in de bouwsector.

Waarom is glaswol ideaal als geluidsisolatie
Geluidsisolatie wordt beheerst door twee grote wetten: 

Ten eerste is er de massawet. De massawet stelt dat we door de massa van een constructie te vergroten, dus enkel door ze zwaarder te maken, een betere geluidsisolatie verkrijgen. Een voorbeeld hiervan zijn massieve wanden, bv. betonnen wanden. 

Ten tweede is er het massa-veer-massa principe. Bij het massa-veer-massa principe vertrekt men van twee massa’s, van elkaar gescheiden door een isolatie die de rol speelt van een veer. Een voorbeeld hiervan is een spouwmuur, gevuld met isolatie. Ideaal als spouwvulling is de Isover glaswolisolatie. Het systeem werkt als volgt: het geluid botst tegen de eerste laag en brengt deze aan het trillen. De soepele verbinding (isolatie) tussen beide lagen vangt die trillingen op en fungeert als een schokdemper. Sterk verzwakt wordt het geluid dan doorgegeven aan de tweede massa. 

 

 

MILIEU
Wist u dat gebouwen verantwoordelijk zijn voor 40% van het totale energieverbruik in West-Europa? 70% van deze energie wordt enkel gebruikt om gebouwen te verwarmen of the koelen. Een dikke en goed presterende isolatielaag in dak en spouwmuren laat u toe om fossiele energie te besparen, zodat er minder broeikasgassen, waaronder CO2, worden uitgestoten. En denk eraan: de meest duurzame energie is de energie die u niet verbruikt!

Een milieuvriendelijke productie:
Isover gebruikt tot 80% gerecycleerd materiaal in zijn productie en draagt dus ontegensprekelijk bij tot de bescherming van het milieu. Ook het productieproces wordt voortdurend bestudeerd om de gebruikte energie naar beneden te halen. 

 

Uw energiekosten gereduceerd met 75%!
Een doorgedreven glaswolisolatie is een snelle en eenvoudige manier om een antwoord te bieden op de sterk stijgende energieprijzen. Een zeer goed geïsoleerde woning (bv. een passiefhuis) verbruikt slechts een fractie van de energie van een niet-geïsoleerde woning. Tegelijkertijd wordt de CO2-uitstoot gereduceerd van 60kg/m² jaar tot amper 2 kg/m²jaar. Uw energiekosten worden met 75% gereduceerd!

Besparen op transport en stockage
Glaswolprodukten zijn uiterst comprimeerbaar zonder afbreuk te doen aan hun kwaliteit. Glaswolrollen en -platen worden zodanig gecomprimeerd dat het transport tot een minimum herleid wordt. Zodra de verpakking geopend wordt, nemen de producten hun oorspronkelijke dikte weer aan. Zo wordt de milieubelastende factor van het transport ook tot het absolute minimum beperkt.

Einde van de levenscyclus:
Glaswolproducten zijn voor 100% recycleerbaar. Saint-Gobain Isover beheerst het recyclageproces van zijn producten.

 

BRANDVEILIGHEID
Isover glaswol is onbrandbaar en verspreidt geen giftige rook. Dit heeft een positieve invloed op de brandveiligheid van uw huis. Neem dus geen risico en isoleer met Isover. Veiligheid boven alles! 

press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
press to zoom
 
Energiezuinig bouwen

Multi-Comfort House : knus wonen zonder verwarmingsfactuur

 

Neemt energie een steeds grotere hap uit je budget en zou je je verwarmingsfactuur het liefst helemaal zien verdwijnen? Dan is het Multi-Comfort House, Isover’s interpretatie van het passiefhuis, misschien wel de juiste oplossing voor jou! Een passiefhuis is een woning die zo optimaal geïsoleerd is, dat verwarming bijna overbodig wordt. Een luchtdichte constructie en mechanisch ventilatiesysteem garanderen een gezond en aangenaam binnenklimaat. En absolute rust…want een dikke laag glaswol biedt ook een uitstekende bescherming tegen geluid. Je kunt van al deze voordelen genieten zonder beroep te moeten doen op gecompliceerde technologie….

 

Grenzeloze architecturale vrijheid…

Met het Multi-Comfort House van Isover kan je qua architectuur alle kanten op: of je nu kiest voor een minimalistische villa, een pastorijwoning, een appartementsgebouw of een school. Het concept kan toegepast worden op alle bouwmethodes, zowel massief- als houtskeletbouw. Bovendien is het Multi-Comfort House niet enkel gericht op nieuwe constructies. Een groeiend aantal oude gebouwen worden gerenoveerd aan de hand van de principes van het passiefhuis.

 

Passief bouwen met Isover: tal van voordelen

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan de keuze voor een passiefbouw met Isover glaswolproducten. We noemen er enkele op:

 

 

 • beste isolatiewaarden voor minerale wol

 • uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding

 • isoleert niet enkel thermisch, maar ook akoestisch

 • minder koudebruggen op “moeilijke” plaatsen, dankzij flexibele structuur

 • vochtdoorlatend: gezond binnenklimaat

 • brandveilig

 • volledig recycleerbaar

 

 

 
Regelgeving

EPB - ENERGIE PRESTATIEREGELGEVING EN BINNENKLIMAAT

Wanneer we de typische verdeling van het energieverbruik in een Belgische woning bekijken, zien we dat 75% besteedt wordt aan verwarming. Om dit verbruik te reduceren hebben de regio’s hun Energieprestatieregelgeving (EPB) geleidelijk verstrengd. De bedoeling van deze EPB-regelgeving is het verhogen van de isolatienormen voor daken, muren en vloeren, om ze te doen beantwoorden aan de Europese richtlijn 2002/01/CE. Gebouwen moeten een bepaald niveau van thermische isolatie en energieprestatie halen. Bovendien moet er gezorgd worden voor een minimale en gecontroleerde ventilatie. 

 

Om welke gebouwen gaat het?

De gebouwen, die aan de EPB-eis moeten voldoen, zijn alle nieuwe gebouwen en alle bestaande gebouwen die verbouwd of uitgebreid worden, op voorwaarde dat deze gebouwen verwarmd of gekoeld worden en indien er voor de werken een stedenbouwkundige vergunning aangevraagd werd.

 

Welke eisen?

 

De EPB-norm legt 3 soorten eisen op:

 • 1) Strenge thermische isolatie-eisen

Deze worden uitgedrukt in maximale K-waarden (globale isolatieniveau van het gebouw) en U-waarden (isolatiewaarden per wand). Hoe lager deze waarden, hoe beter.

 • 2) Energieprestatie-eis of E-peil, m.a.w. het ganse energieverbruik van een gebouw (incl. verwarming, koeling, warm water).

Het E-peil houdt rekening met de compactheid van het gebouw, de isolatie, de luchtdichtheid, de energieproductie, het type ventilatie, bescherming tegen zon, enz. Hoe lager deze waarde, hoe beter de score.

 • 3) Binnenklimaateisen onder de vorm van minimale ventilatievoorzieningen

 

Overzicht van de nieuwe EPB-normen in de verschillende regio’s :

 

 

 

U-waarden per wand

Wens je hierover meer te weten? Surf dan naar de verschillende overheidswebsites: www.energiesparen.be (Vlaanderen), energie.wallonie.be (Wallonië), www.ibgebim.be(Brussel).

 

Isolatiepremies
 

PREMIES EN FISCALE VOORDELEN

 

In deze tijden van crisis, wordt een lager energieverbruik een steeds grotere prioriteit. Meer en dikker isoleren is de boodschap. Energie besparen door te isoleren komt trouwens ook het milieu ten goede. Vanuit deze realiteit, hebben de federale en regionale overheden, alsook de netwerkbeheerders, premies vrijgemaakt om energiebesparende maatregelen financieel aan te moedigen. Op deze pagina vind je een beknopt overzicht van de aangeboden voordelen. We raden je echter aan om je voor verdere details direct te informeren bij de verschillende overheden.

 

DAKISOLATIE: FEDERALE FISCALE AFTREK

 

Wanneer men de dakisolatie laat plaatsen door een erkende aannemer, heeft men recht op een belastingvermindering.

 

 • de belastingvermindering voor de uitgaven voor dakisolatie bedraagt 30% van de uitgaven

 • voor inkomstenjaar 2013 (aanslagjaar 2014) is het maximumbedrag 3.010 euro per woning en voor inkomstenjaar 2014 (aanslagjaar 2015) is het maximumbedrag 3040 per woning.

 • de belastingvermindering voor dakisolatie kan niet meer worden omgezet in een belastingkrediet, bv. bij personen die weinig belasting betalen.

 

PREMIES VLAANDEREN

 

Een energiezuinige woning voor elke Vlaming in het jaar 2020. Dat is de ambitieuze doelstelling die de Vlaamse overheid heeft vooropgesteld in het Energierenovatieprogramma 2020. Hier horen ook de premies bij, die via de netwerkbeheerder worden toegekend. Vooral grotere isolatiediktes worden hierbij aangemoedigd.

In 2014 zijn er bovendien geen maximumpremies meer. Opvallend zijn ook de nieuwe combipremies voor muurisolatie en nieuwe ramen met hogerendementsglas, waarbij men voor ramen hogere premies kan krijgen. Premies voor muren blijven hierbij identiek. Meer info: energiesparen.be

Geen budget? Via je gemeente kan je eventueel een goedkope (rente 2%) of renteloze lening krijgen voor energiebesparende maatregelen.

Meer info op : www.frge.be/contact.php

 

Meer informatie hierover vind je op www.energiesparen.be

 

 

PREMIES BRUSSEL

 

In 2014 blijft Brussel energiebesparende investeringen sterk subsidiëren met een bijzondere aandacht voor gezinnen met een beperkt inkomen. Voor een dakisolatie met een extra hoge R-waarde (“passief”-norm) wordt een extra bonus geboden. Er wordt ook een bonus geleverd voor woongebouwen die in de RVOHR-zone gelegen zijn (Ruimte voor Versterkte Ontwikkeling van de Huisvesting). Vanaf 2015 zullen alle nieuwbouwprojecten in Brussel de passiefnorm moeten halen.

Meer informatie hierover vind je op www.ibgebim.be

 

PREMIES WALLONIË

 

Het Waalse premiesysteem voor 2014 behoudt zijn focus op het aanmoedigen van hogere R-waarden. Gezinnen met een lager inkomen krijgen eveneens hogere toelagen.

Geen budget? Via je gemeente kan je eventueel een goedkope (rente 2%) of renteloze lening krijgen voor energiebesparende maatregelen.

Meer info op : www.frge.be/contact.php

 

Meer informatie hierover vind je op energie.wallonie.be

Documentatie
 
MUUR- EN GEVELISOLATIE
MUUR- EN GEVELISOLATIE
press to zoom
MUUR- EN GEVELISOLATIE
MUUR- EN GEVELISOLATIE
press to zoom
RENOVATIE EN NA-ISOLATIE
RENOVATIE EN NA-ISOLATIE
press to zoom
RENOVATIE EN NA-ISOLATIE
RENOVATIE EN NA-ISOLATIE
press to zoom
MULTI-COMFORT HOUSE
MULTI-COMFORT HOUSE

Het Concept

press to zoom
MULTI-COMFORT HOUSE
MULTI-COMFORT HOUSE

De Voorbereiding

press to zoom
MULTI-COMFORT HOUSE
MULTI-COMFORT HOUSE

De Uitvoering

press to zoom
MULTI-COMFORT HOUSE
MULTI-COMFORT HOUSE

De Uitvoering II

press to zoom
MULTI-COMFORT HOUSE
MULTI-COMFORT HOUSE

Mogelijkheden

press to zoom
MULTI-COMFORT HOUSE
MULTI-COMFORT HOUSE

Ecologische Impact

press to zoom
MULTI-COMFORT HOUSE
MULTI-COMFORT HOUSE

Service Pagina's

press to zoom
MILIEU
MILIEU

Planet, people, prosperity

press to zoom
ISOLATIE IN DE PRAKTIJK
ISOLATIE IN DE PRAKTIJK

Gids

press to zoom
LUCHTDICHT BOUWEN
LUCHTDICHT BOUWEN
press to zoom
GELUIDSISOLATIE
GELUIDSISOLATIE
press to zoom
GELUIDSISOLATIE
GELUIDSISOLATIE
press to zoom
VOCHT
VOCHT
press to zoom
Milieuvriendelijk en Gezond
 

Een belangrijk onderdeel van duurzaamheid gaat over de invloed van een materiaal of producent op het milieu. Elke productie, elk materiaal of elk gebouw heeft een impact op het milieu. Het meest duurzame huis, is het huis dat niet gebouwd moet worden…

Omdat er echter wel huizen en kantoren moeten gebouwd worden, kies je als bouwheer best voor een materiaal waarvan de impact zo klein mogelijk is en het resultaat zo groot mogelijk. Het lijkt misschien wat contradictorisch, maar glaswol die beter isoleert en je dus helpt om meer energie te besparen, bevat vaak net iets meer materie waardoor de milieu-impact net iets groter is. Dit beetje extra weegt echter niet op tegen het veel meer energie besparen.

Maar als je gaat kiezen, kies je best voor milieuvriendelijke materialen en producenten. Wat verstaan we onder milieuvriendelijk: het beperken van het negatief effect van je productie op het milieu, en anderzijds het verbeteren van het positief effect van het gebruik van je materiaal op het milieu en de toekomst van onze planeet.

 

BEWUSTER OMGAAN MET ENERGIE

 

We moeten bewuster omgaan met onze energie en de manier waarop we deze opwekken. ISOVER streeft ernaar zijn energiegebruik te rationaliseren door het productieproces te optimaliseren, waar mogelijk groene stroom te gebruiken en aan warmteterugwinning te doen en het transport te optimaliseren.
Enkele cijfers: de laatste jaren is het energieverbruik van de productie met 20% gedaald en bij het gebruik van de isolatie in een woning gedurende 50 jaar wordt de energie om glaswol te produceren maar liefst 225 keer teruggewonnen.

 

BEPERKEN VAN GRONDSTOFFEN

 

ISOVER-glaswol bestaat voor meer dan 70% uit gerecycleerd afvalglas. De rest van de grondstoffen zijn voornamelijk zand en kalk, natuurlijke en onuitputtelijke grondstoffen. Glaswol is herbruikbaar en volledig recycleerbaar. Op het vlak van grondstoffenverbruik kan ISOVER sprekende cijfers voorleggen: 1 m³ grondstof levert 150 m³ glaswol, 1 glazen fles levert 1,5 m² isolatie.

 

GLASWOL VOLLEDIG RECYCLEERBAAR

 

Bovendien streeft ISOVER ernaar om recyclage niet enkel in theorie, maar ook echt in praktijk toe te passen. Door (sloop-)afval van glaswol via een systeem van recyclagezakken terug naar de fabriek te voeren, maken we recyclage ook in praktijk haalbaar. Zo wordt de oude glaswol de grondstof voor de nieuwe. Echt van wieg tot wieg, blijvend herbruikbaar, zoals bedoeld in Cradle to Cradle (Braungart, M., McDonough, W. (2007). Cradle to Cradle, Afval = Voedsel. Search Knowledge Scriptum).

Om op een objectieve manier de impact van een product op het milieu te bepalen, maakt men gebruik van een Levenscyclusanalyse (LCA). Hierbij worden alle effecten van de verschillende fases in een ‘levensloop’ van een product (grondstoffen, productie, transport, gebruik, recyclage) verzameld. De resultaten van zo een LCA worden samengevat in een Environmental Product Declaration.

 

In een Environmental Product Declaration of EPD wordt in een aantal impactcategoriën de milieu-impact van een product uitgedrukt in getallen. Het is niet de bedoeling om hiermee producten onderling te gaan vergelijken, maar het maakt het mogelijk om op gebouwniveau de milieu-impact van dat gebouw te gaan berekenen. Ook ISOVER beschikt voor een aantal van zijn producten over zo een EPD (rechts downloaden). Voor meer info over deze impactcategoriën klikt u hier.

 

GLASWOL RESPECTEERT JE GEZONDHEID

 

Glaswol bestaat voor meer dan 95% uit glas in vervezelde toestand.

Doordat het nieuwe G3-bindmiddel van zo'n hoge kwaliteit is, vormt

dit niet alleen nog slechts luttele procenten van de uiteindelijke glaswol,

maar hierdoor voldoen alle ISOVER glaswolproducten voor de bouw aan

de meest veeleisende emissielimieten van VOC's (vluchtige organische

componenten). ISOVER haalde dan ook het prestigieuze en strenge

Eurofins Indoor Air Comfort Gold label. Op die manier draagt het gebruik

van ISOVER G3 glaswol bij aan een gezond binnenklimaat. We kunnen

gerust stellen dat hiermee door een erkende objectieve instantie

aangetoond is dat ISOVER G3 glaswol beter is voor uw gezondheid,

zowel bij het verwerken en plaatsen, als om in te wonen.

FAQ

Aan welke zijde moet het damp-/luchtscherm aangebracht worden?

De dampremmende laag moet altijd aan de warme (woon)zijde van de constructie worden aangebracht. Het is erg belangrijk om de naden en de overgang naar de constructie goed af te plakken met bijvoorbeeld Isover vario KB1. Indien u een glaswolproduct gebruikt zonder aluminiumlaag, dient u zelf een dampremmende laag, bijvoorbeeld Isover Vario KM duplex, tussen de isolatie en de Gyproc-gipsplaten aan te brengen.

 

Gedeeltelijke of volledige spouwvullig?

Beide mogelijkheden kunnen indien je met glaswol isoleert. Bij volledige vulling kan je dan de volledige spouwbreedte opvullen en plaats je meer isolatie binnen dezelfde muurdikte. Volledige vulling wordt enkel afgeraden als het buitenspouwblad te weinig dampdoorlatend is, bijvoorbeeld afwerking met een dampremmende verf of andere dampremmende laag. Voor een gewone poreuze baksteen is er geen enkel probleem.

 

Hoe kan ik mijn buitenuur extra isoleren en heb ik risico op condensatie als ik mijn buitenmuur extra isoleer?

Wanneer we te maken hebben met een bestaande muur die we thermisch wensen te verbeteren kunnen we dit door het plaatsen van een geïsoleerde Metal Stud-voorzetwand. Na het bevestigen van de Metal Studs vult u de volledige ruimte tussen de profielen op met glaswol van het type Isover sonepanel. Indien de voorzetwand tegen een buitenmuur wordt geplaatst en er is een risico op condensatie in de voorzetwand, dan dient er een dampscherm (type Isover vario KM duplex) geplaatst te worden aan de binnenzijde van de wand, dus tussen de glaswol en de Gyproc.
Om te weten of er al dan niet een risico op condensatie is of m.a.w. of het nodig is om een dampscherm te plaatsen dient men de volgende regel in acht te nemen. Indien de warmteweerstand van de buitenmuur kleiner is dan de warmteweerstand van de voorzetwand, bestaat er een risico op interne condensatie en dient men een dampscherm te plaatsten. Indien de warmteweerstand van de buitenmuur voldoende groter is dan deze van de voorzet wand is er geen dampscherm nodig. Indien er niet voldoende gegevens beschikbaar zijn, wat vaak het geval is bij een renovatie, is het aangewezen om steeds een dampscherm te plaatsen.

 

Is geluidsisolatie hetzelfde als geluidsabsorptie?

De twee begrippen worden wel eens door elkaar gehaald, hoewel er iets totaal anders mee bedoeld wordt. Geluidsisolatie betekent het tegenhouden van geluid tussen twee ruimten onderling. Hiertoe dienen de scheidende constructies optimaal akoestisch geïsoleerd te worden. Geluidabsorptie daarentegen heeft enkel maar met één binnenruimte te maken en bepaalt de hoeveelheid geluid die binnen die bepaalde ruimte door wanden, vloeren, gordijnen... wordt geabsorbeerd. In een grote, kale ruimte met harde wanden en vloeren en zonder meubilering is de geluidabsorptie klein en de geluidweerkaatsing groot. Deze ruimte zal hol klinken en aanleiding geven tot een nagalmeffect. Hoe meer zachte, dempende elementen in de ruimte aanwezig zijn, hoe beter de absorptie en hoe minder nagalm.

 

Is glaswol milieuvriendelijk?

Glaswol wordt gemaakt van zand, een natuurlijke grondstof die bijna onbeperkt in de natuur te vinden is. Het winnen van deze grondstof gebeurt op verantwoorde wijze : de natuurlijke grondstof wordt gewonnen in kleine bovengrondse mijnen waar groenvoorzieningen worden aangebracht onmiddellijk na het gereedkomen van het werk. Daarbij komt nog dat bij de productie van ISOVER glaswol voor 80% de behoefte aan zand ingevuld wordt door het gebruik van afvalglas. Moderne productieprocessen verzekeren dat ook de volgende stappen milieutechnisch verantwoord verlopen. Het resultaat : een zeer gunstige ratio tussen gebruikte energie voor productie en de bespaarde energie met het isolatieproduct. En zo wordt een uitstekende CO2-balans verzorgd.

 

Is glaswol schadelijk voor de gezondheid?

Absoluut niet, daarover kunnen we kort en duidelijk zijn.
Glaswol is:

 

 • veilig in toepassing en gebruik

 • niet kankerverwekkend en geen risico voor de gezondheid volgens de Richtlijn 97/69/EC van de Europese Commissie

 • vrij van drijfgassen en insecticiden

 • chemisch neutraal

 • vrij van vlamvertragende en grondwater-verontreinigende chemische additieven

 

Kan ik overisoleren in het dak?

Overisoleren bestaat niet. Laat u niet misleiden door dergelijke foute geruchten en beweringen. Het is immers daar waar je niet of onvoldoende isoleert dat er zich condensatieproblemen kunnen voordoen. Wegens de grote oppervlakte van een dak treedt hier meer warmteverlies op dan bij muren. Dit wordt nog versterkt door het feit dat warme lucht stijgt en zich zo een weg baant naar het dak. Het is voor het dak aangewezen grotere isolatiediktes te hanteren dan voor de muren. Een dakconstructie is lichter dan een spouwmuur, heeft dus minder inertie en is gevoeliger voor temperatuurschommelingen. Thermische isolatie is hier een absolute noodzaak. Let er op de ruimte tussen kepers en onderdak VOLLEDIG op te vullen, en liever met 20 cm dikte dan met 12 cm. Opvullen en luchtdicht maken is de boodschap.

 

Lost isoleren een vochtprobleem op?

Dit klopt niet, meer nog, onoordeelkundig geplaatste isolatie kan zelfs een vochtprobleem verergeren. Het is daarom absoluut noodzakelijk om eerst de oorzaak van het vochtprobleem krachtig aan te pakken en pas dan te isoleren.

 

Moet ik een ventilatieruimte tussen de isolatie en het onderdak voorzien?

Ventilatie en isolatie zijn 2 afzonderlijke zaken. Ventilatie moet plaatsvinden via ventilatieopeningen zoals dakramen niet doorheen de dakconstructie. Een volledigevulling met isolatie tot tegen het onderdak is een vereiste, evenals het volledig luchtdicht maken van het dak. Hierdoor is er geen luchtcirculatie meer mogelijk en werkt de isolatie optimaal. Overigens zorgt de lucht, die onder de dakpannen circuleert, in winterse omstandigheden voor problemen. Deze buitenlucht is nl. vochtig en draagt dus niet bij tot een betere droging van de pannen. Integendeel zelfs ! In die gevallen zorgt die vochtige lucht er nl. voor dat er vocht wordt aangevoerd, met alle gevolgen van dien.

 

Moet ik mijn akoestische isolatie apart voorzien, naast mijn thermische isolatie?

Wie zijn isolatie op een oordeelkundige manier kiest, kan beide combineren. Met Isover glaswol sla je twee vliegen in 1 klap. Dankzij de open vezelstructuur kan hinderlijk geluid gedempt worden in de wol en bovendien zorgt de stilstaande lucht tussen de vezeltjes voor de thermische isolatie.
Een hellend dak is een massa-veer-massa systeem. De eerste massa wordt gevormd door de pannen en het onderdak. De tweede massa bestaat uit de binnenafwerking met gipskartonplaten. Daartussen bevindt zich de dakisolatie, die als veer optreedt. Om het geluid efficiënt te dempen, is het aangewezen de binnenafwerking trillingsvrij te bevestigen. Tevens moet de isolatie idealiter soepel zijn, zodat deze het geluid kan dempen. Vaste isolatie (schuimplaten) werken NIET als ‘veer’ en geven de trillingen door. Wil men een zo hoog mogelijk akoestisch comfort, dan heeft men er alle belang bij een zo groot mogelijke dikte glaswol te plaatsen; de densiteit speelt hierin geen rol ! Het vervangen van een 10cm dikke schuimisolatie door een even dikke laag minerale wol, levert een winst op van 10 dB. In de praktijk betekent dit een halvering van het geluid.

 

Moet je naast de isolatie ook ventilatie voorzien?

Isoleren en ventileren gaan hand in hand. Het heeft geen zin om alles potdicht af te sluiten, om de warmte binnen te houden (omdat men heeft geïnvesteerd in een isolatie en men dus wil dat deze “rendeert” !). Ventileren is absoluut noodzakelijk en naast de thermische wetgeving bestaat er ook al een ventilatienorm die van kracht is !

 

Neemt glaswol in de spouwmuur water op en zakt deze door?

Wellicht één van de meest onzinnige vooroordelen. Glaswolisolatie voor spouwmuren bestaat uit massa’s dunne, waterafstotende glaswolvezels. Hun oppervlakte is te klein opdat het water er zou kunnen indringen. Ze werken dus 100% waterafstotend. En wees gerust, spouwplaten in glaswol zakken niet door.

 

Neemt glaswol water op?

Dit is helemaal fout omwille van volgende redenen: glaswolisolatie neemt geen water op. De vezels werken ongeveer als de veren van een eend. Hun oppervlakte is zo klein, dat ze geen watermoleculen kunnen opnemen, integendeel ze stoten water af. Drijf uw geluk echter niet te ver : glaswolisolatie die eerst dagenlang onbeschermd in de regen ligt op een werf en pas dan geplaatst wordt, zal toch een zekere hoeveelheid water kunnen bevatten, niet in maar tussen de vezels. Bij normaal gebruik kan dit zich niet voordoen.

 

Verhindert de isolatie in de spouw de ventilatie, waardoor het buitenblad niet kan drogen?

Nog zo’n misvatting. Het drogen van het buitenblad heeft niks te maken met de ventilatie in de spouw. Het grootste deel van het vocht verdampt immers gewoon naar buiten toe.

 

Wat betekenen de begrippen λD, RD en U?

De λD 

= gedeclareerde lambda-waarde (W/m.K) van een materiaal, is de warmtegeleidingscoëfficiënt. = de warmtehoeveelheid die een materiaal doorkruist om 1° (K of C) temperatuurverschil te bekomen tussen twee zijden, gescheiden door 1 m dikte. 

Hoe lager de λD, hoe hoger het isolatievermogen van een materiaal. 

De RD 

= thermische weerstand (m².K/W) van een materiaal in functie van de dikte en de lambda-waarde van dit materiaal. = bepaalt het vermogen van een homogeen materiaal om het doorlaten van warmte tegen te gaan. 

Hoe hoger de RD, hoe hoger het isolatievermogen van een materiaal. 

De U 

= warmte-overgangscoëfficiënt van een wand (W/m².K). = hoeveelheid warmte die door een wand kan dringen, per tijdseenheid, per oppervlakte-eenheid en per gemeten temperatuurverschil tussen het klimaat aan elke kant vaneen wand. 

Hoe lager de U-waarde, hoe hoger het isolatievermogen van een wand.

 

Wat is geschikte geluidsisolatie?

Isoleren tegen geluid met Isover glaswol is isoleren volgens het massa-veer-massa principe. Bij de massa-veer-massa methode, vertrekt men van twee massa’s, van elkaar gescheiden door een veer, zijnde lucht of een isolatiemateriaal dat de geluidstrillingen dempt. Ideaal als vulling van de spouw is de Isover glaswolisolatie. Hier speelt de densiteit geen rol, enkel de dikte. Bovendien wordt niet enkel op akoestisch maar ook op thermisch vlak een optimaal resultaat geboekt. Het systeem werkt als volgt: het geluid botst tegen de eerste laag en brengt deze aan het trillen. De soepele verbinding (isolatie) tussen beide lagen vangt die trillingen op en fungeert als een schokdemper. Sterk verzwakt wordt het geluid dan doorgegeven aan de tweede massa. Men noemt dit ook wel eens akoestische ontkoppeling.

 

Wat is het onderscheid tussen luchtgeluid en contactgeluid?

Met het oog op een aangepaste isolatie is het belangrijk om een onderscheid te maken tussen luchtgeluid en contactgeluid. In het geval van luchtgeluid brengt een geluidsbron de lucht aan het trillen. Wanneer deze trillingen op ons trommelvlies terecht komen, ervaren we ze als geluid. Voorbeelden van dergelijk luchtgeluid: de menselijke stem, TV en HiFi-apparaten, muziekinstrumenten... 
Deze luchtgeluiden kunnen zich voortplanten van buiten naar binnen, tussen 2 ruimtes, in hetzelfde of in een aanpalend gebouw (eigen radio of TV van de buren) en ook van binnen naar buiten. Van contactgeluid spreekt men wanneer de constructie rechtstreeks aan het trillen wordt gebracht door een geluidsbron. Die trilling plant zich in de constructie voort en brengt de lucht in een andere ruimte aan het trillen. Een voorbeeld: hoge hakken, een dichtslaande deur, het inkloppen van een spijker in de muur, stoelpoten op een harde vloer ... Vaak hebben we met combinaties van lucht- en contactgeluid te maken: een piano bijvoorbeeld stuurt luchtgeluid dwars door de houten vloer, maar via diezelfde vloer produceert hij ook contactgeluid.

 

Zorgt een extra luchtspouw in de spouwmuur voor bijkomende isolatie?

Lucht isoleert behoorlijk. Tot hier klopt het verhaal. Maar enkel stilstaande lucht isoleert. Lucht die permanent beweegt in een spouw heeft geen enkele isolerende waarde!

 

Zorgt extra isoleren voor condensatie en schimmelvorming?

Laat u niet misleiden door dergelijke foute geruchten en beweringen. Het is immers onomstootbaar vastgesteld en bewezen dat enkel daar problemen optreden waar de isolatie ontbreekt of verkeerd werd aangebracht.